I första hand inriktar vi oss på vårdande skötsel av fruktträd, prydnadsträd och större gårdsträd. Vi beskär utifrån trädens biologi och naturliga utseende, det ger vackra och välmående träd. För träd som planterats under de senaste åren hjälper vi till med att bygga upp dem, s k uppbyggnadsbeskärning, då man bland annat tar bort lågt sittande grenar. Målet är att trädet ska vara lättskött och vackert även när det blir större. Fullvuxna träd underhållsbeskärs, vilket innebär att vi gallrar ur dem samt tar bort korsande, felväxande och döda grenar.
Äpple- och päronträd beskärs huvudsakligen på vårvintern, särskilt när det gäller unga träd. Äldre träd går bra att beskära även på senhösten. Mindre beskärningar, exempelvis för att få fram fruktved på formträd, går bra att göra under sommaren.
Körsbärs- och plommonträd beskärs under JAS (juli, augusti, september) eller efter skörd. Anledningen till att de inte beskärs under vintern är känslighet för gummiflöde och svårigheter att läka såren. Snittytorna blir helt enkelt inkörsportar för sjukdomar. Persika och aprikos beskärs efter skörd.
Det finns träd som är s k blödare. Dit hör t ex avenbok, lönn, björk och valnöt. Det innebär att om du beskär dem när de är i vila, så kommer det rinna sav från snittytan. Dessutom växer sårytan och tiden för läkning blir i många fall längre. Blödarträd beskärs därför under JAS. Även känsliga trädslag som magnolia och hästkastanj beskärs vid den tidpunkten.