Plantering är så mycket mer än att bara gräva en grop. En felaktigt utförd plantering kan bli både dyrt och tidskrävande. Om den däremot utförs korrekt får du en snabbare och bättre etablering. Plantan får en god start, med en gynnsam utveckling och livskraft. Det gäller oavsett vad du planterar.
Vi nyplanterar, omplanterar och kompletteringsplanterar.
Generellt sett går det att plantera under större delen av tillväxtsäsongen (maj-oktober) men våren är fortfarande den vanligaste tidpunkten för plantering. Det finns mer fukt i jorden efter vinterns nederbörd och relativt jämn temperatur och regnmängd gör det lättare för plantorna att etablera sig – det gäller både krukodlat och barrotat. Även höstblommande perenner och lökar planteras på våren.
Plantering går bra så länge det inte är barrotade plantor, men det gäller att vara beredd på att vattna mycket.
Ytterligare en bra tidpunkt att sätta växterna i jorden. Dygnstemperaturen blir återigen jämnare och de ofta rikliga höstregnen ger bra förutsättningar för plantan att hinna utveckla mer rötter innan frosten kommer. Så länge marken inte är frusen går det bra att plantera lövfällande träd, buskar och häckplantor – barrotade såväl som krukodlade. Här i Mellansverige bör perenner inte planteras senare än någon vecka före första frosten (slutet av oktober), det har både med invintring och rotning att göra. Vårens alla lökar och knölar går att plantera fram till första frosten.
Vintergröna växter planteras helst inte senare än i slutet av september. Vintern är en lång torrperiod för dem, där de fortfarande avdunstar vatten genom bladen samtidigt som de inte kan ta upp något nytt i den frysta jorden. Det är därför viktigt att de har hunnit rota sig innan tjälen sätter sig så de hinner lägga upp ett vattenlager.
En annan sak att tänka på vid höstplantering är att inte tillföra något gödsel där det ingår kväve. Tillför du kväve talar du om för plantan att den ska växa, varpå den missar att gå in i vila och får svårt att övervintra