Vi gör häckarna fina, vare sig det gäller att klippa ur döda grenar, renovera eller göra den årliga putsningen.
Häckar klipps på olika sätt beroende på sort, årstid och om det är en friväxande eller formklippt häck. Den friväxande blir bredare och beskärs som om den vore en prydnadsbuske oavsett om det är tal om putsning, gallring eller föryngring. Den formklippta häcken byggs upp redan från andra året och formas med önskad lutning och form. Övergången från topp till sida kan vara rundad eller kantig. Vi klipper vanligtvis så den blir rundad.
Det är också viktigt att skilja på häckväxter med genomgående stam och de som bildar flera stammar från basen. De med genomgående stam som avenbok, tuja och gran, får inte toppas förrän de vuxit upp till önskad sluthöjd. De med flera stammar från basen som hagtorn, spirea, oxel och liguster, går bra att klippa både på höjden och på bredden redan från andra året efter plantering.
På vårvintern är det lämpligt att klippa ur döda grenar. Det är även under den tidpunkten de stora ingreppen sker, som om du vill korta in häcken rejält på bredden eller höjden. Ett exempel är total nedklippning av vissa lövfällande häckar som bl a spirea och måbär. Det är lagom att göra vart tionde år. Om man vill behålla sitt insynsskydd och samtidigt få en tät och fin häck nedtill igen, kan den istället renoveras. Då tas ena sidan av häcken ned, medan den andra får vara kvar. Året därpå, eller det nästföljande kan man ta den andra sidan.
Sommartid putsas årsskotten, vilket är det folk ser som vanlig häckklippning. På häckar som inte växer så mycket räcker det att klippa en gång. För starkväxande, vitala häckar behövs oftast en andra klippning. Den brukar ske tidig höst.