Naturvård innebär bevarande och skyddande av den biologiska mångfalden i naturskogsliknande eller kulturpräglade skogar. Ofta krävs en balans mellan unga och gamla träd, dött och levande. I dagens samhälle blir det fler och fler produktionsskogar, något som är ett hot mot den biologiska mångfalden. Av den anledningen är det extra viktigt med korrekta skötselåtgärder i de skogar eller skogsliknande partier som finns i tätorterna.
Träd som växer i gatumiljö, stora fristående parkträd eller mindre prydnadsträd har ett estetiskt, ekonomiskt och ekologiskt värde att bevara. Dessa träd bör därför skötas och skyddas enligt en trädplan för att säkra dem för framtiden. En trädinventering ligger till grund för planen, där man också fångar upp s k riskträd och kan sätta in åtgärder så att de inte är farliga. Uppgifter om trädens stamomfång, höjd och art samlas in, men även olika statusbeskrivande parametrar bokförs, som vitalitet, skador och sjukdomar m fl. Varje träd fotograferas också och läggs in i databasen. Slutligen lämnas förslag på åtgärd för trädet och dess kostnader. Det kan bland annat vara gödsling, beskärning, kronstabilisering eller fällning.
Vi inventerar i programmet Treemapp och följer ”Standard för trädinventering i urban miljö”. Kunden får ett login till sitt eget trädbestånd och kan på ett överskådligt sätt följa de träd som inventerats och åtgärdats. En annan fördel är att det är enkelt att uppdatera trädplanen eftersom träden skall besiktigas regelbundet.
Trädinventering och trädplaner utförs av vår trädvårdare.
Med en korrekt trädplan i ryggen slipper ni oroa er för att vanvårdade eller svaga träd utgör en säkerhetsrisk. Ni kan istället njuta av träd som ger er positiva värden!
Vi beskär utifrån trädens biologi och naturliga utseende, det ger vackra och välmående träd. För träd som planterats under de senaste åren hjälper vi till med att bygga upp dem, s k uppbyggnadsbeskärning, då man bland annat tar bort lågt sittande grenar. Målet är att trädet ska vara lättskött och vackert även när det blir större. Fullvuxna träd underhållsbeskärs, vilket innebär att vi gallrar ur dem samt tar bort korsande, felväxande och döda grenar.
Det finns träd som är s k blödare. Dit hör t ex avenbok, lönn, björk och valnöt. Det innebär att om du beskär dem när de är i vila, så kommer det rinna sav från snittytan. Dessutom växer sårytan och tiden för läkning blir i många fall längre. Blödarträd beskärs därför under JAS. Även känsliga trädslag som magnolia och hästkastanj beskärs vid den tidpunkten.
Vi tar bort träd som står för tätt, i svåra lägen eller om de utgör en fara. Vissa kan läggas omkull direkt, men många måste fällas sektionsvis av arborist. I riktigt besvärliga fall monteras träden ned med hjälp av en kranbil.
Vår arborist hanterar alla trädsituationer på ett säkert sätt. Stamdelen som blir kvar kan vid önskemål skulpteras med motorsåg.
Vid naturvårdsgallring är det viktigt att bestämma sig för vilka arter som är intressanta att bevara och lägga upp mål för framtiden. Det är lämpligt att röja och gallra så att flera olika träd- och buskarter får utrymme, samt skapa en variation av både gamla och unga individer. På så sätt upprätthåller man ett område som både ger biologisk mångfald och är estetiskt och attraktivt för besökare.
Om det är en naturlik parkmark bör omgivningens naturligt växande arter gynnas. Främmande förädlade arter kan planteras in om det är motiverat, men bör ha egenskaper så att de inte blir för dominerande eller trängs ut av de naturliga arterna. Grova och gamla individer av ek och tall brukar ha ett särskilt högt bevarandevärde i sådana här miljöer.
Stubbar tar lång tid på sig att förmultna på naturlig väg, så i offentliga miljöer är det en god idé att fräsa bort stubbarna. Genom en samarbetspartner kan vi erbjuda stubbfräsning.